måndag 2 december 2013

Hemmafru!

Vet inte vad som flugit i mig, men sen jag träffade Robin har jag börjat älska att laga mat! Jag försöker alltid ha maten klar när han kommer hem från jobbet, tycker det är så roligt att "passa upp" honom med det och se hur han mumsar och tycker det är så gott! Haha, hör själv hur det låter, men jag gillar att spela rollen som "hemmafru" ett par timmar på eftermiddagen! Är det någon som är värd en färdiglagad middag så är det Robin så som han sliter i stallet hela dagarna! :)
Jag har i och med ovan märkt att en vanlig stekpanna inte är det ultimata verktyget när jag lagar maten och har därmed fattat grejen med en stekgryta!
Mamma försåg mig häromdagen med mormors gamla 3 liters, ovala, typiska blå Kockumsgryta och igår invigde jag den med en klassisk fläskfilégryta! Hade bjudit in mor och far på adventsmiddag och eftersom jag påbörjade maten lite "för tidigt" så fick köttet ligga och gotta sig på svag värme i nästan 1,5 timme, så det var riktigt mört och gott när det väl var dags att spisa! Kan garantera fler söndagsmiddagar framöver så roligt som det var!
Insåg dock att 3 litersgrytan var i minsta laget och vi hade innan tittat lite smått på en Le Creuset och ja, nu bestämmer vi att en sån kommer inhandlas i julklapp! Är lika bra att slå till på en större modell, 5,3 liter borde räcka. Såg att de finns för specialpris på Cervera just nu, 1499;-.
Vet precis vad jag ska inviga den med, pulled pork! Mums! Åh, längtar!
Men hjälp, vilken färg ska jag välja?


 Bilderna är lånade från Cerveras hemsida.

5 kommentarer:

 1. När det gäller färger på grytan så finns det en sak som kan vara bra att ta i beräkning. Endast den svarta grytan har metallknoppen, och det är den som tål högst ugnstemperaturer. De andra grytorna levereras med en svart knopp som tål lägre temperaturer. Man kan självklart köpa till en metallknopp till de andra grytorna, det kostar runt 130 kronor. Sen är ju inte pulled pork någonting som man tillagar i särskilt het temperatur, men det är ju skönt att ha ett alternativ, t.ex. om du vill baka bröd i grytan. Tycker du gör rätt som tar en stor gryta till att börja med. Jag gjorde likadant, sen arbetade jag mig ner i storlekarna... Den på 3,3 liter är också en oerhört användbar storlek till vardagsmaten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, tack så mycket! Jag funderade faktiskt på knopparna efteråt så det va jättebra information! Men då är det nog lika bra att köra på den svarta, svart passar ju dessutom till allt! :)

   Radera
 2. Låter härligt!
  Nyligen tröttnade jag på teflon-skräpet och skaffade mig en gjutjärnspanna och holy macarony vilken skillnad! Bra redskap i köket är verkligen guld!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu när jag börjat laga mat "på riktigt" inser jag också värdet av bra redskap! Har en massa Kockumskastruller som visserligen är fina, men helt värdelösa eftersom allt bränner fast! Får byta ut dem med! :)

   Radera
 3. Kan ge ett bra tips för att slippa det här med det farliga tyflonet, köp en ny stekpanna i järn. det finns nu en lättare variant som jag köpte på åhlens som är från ronnebybruk. Kul att få sponsra fabrikerna från hemmatrakterna! //Anna

  SvaraRadera