måndag 10 maj 2010

loppis

5 koppar, 3 fat och 5 assietter, Karlskronaporslin från Upsala Ekeby.


26 helt oanvända linnehandukar med monogram.


Lite emaljerat.


Engelskt porslin.


Sil från Kockums och supersöt sockerströare.



Lägger bara in några bilder från helgens loppisrundor. Ska se om jag hinner blogga lite mer ikväll.
Håller på att renovera ett gammalt skrivbord och en skänk, allt ska skrapas, tvättas och målas.

4 kommentarer:

  1. Hej!
    Tack för dina rara ord!
    Här nedan kommer en kort beskrivning om hur jag jobbar med möblerna.

    MÅLERI MÖBLER

    Är möbeln målad – slipa, spackla, målartvätta etc. Man behöver INTE ta bort den gamla färgen men den bör vara mattslipad så färgen du ska måla med fäster ordentligt.

    Är möbeln INTE brunmålad bör den först (efter slipning) målas i en chokladbrun eller brunröd grundfärg. Be färgaffären bryta till en nyans som du tycker om (kolla färgkarta).

    Måla sedan med en antikvit vattenbaserad grundfärg, t ex färgnr S-0502-Y. Måla 2-3 ggr tills det täcker ordentligt. Grundfärgerna kallas V-slip eller Häftgrund beroende på fabrikat.

    När färgen är torr slipar du kanterna och där du vill ha ”slitage”, med t ex våtslippaper 180. (fråga i färgaffären). Praktiskt att använda istället för vanligt sandpapper som dammar när du står inomhus. Våtslippapper doppar man i vatten och slipar sedan. (Vattnet binder ju slipdammet). Använd en torr trasa att eftertorka med.


    Är möbeln trären - täck alla kvistar med kvistlack eller shellack. Annars blöder de igenom färgen och det blir fula, mörka fläckar.

    Endera målar du möbeln med en brun eller brunröd färg (som ovan) eller så målar du vitt direkt. Effekten när du ”antikslipar” blir inte så ”stark” som när du har ett mörkt underlag men det blir väldigt fint ändå.
    Slutligen stryker jag på ett mattlack över möbeln så ytan blir slitstark.


    Är möbeln betsad – betsen kommer med största sannolikhet att blöda igenom färgen och därför måste man ”stoppa” den processen. Det finns två sätt. Endera målar man första lagret med en oljebaserad grundfärg eller så stryker man ett lager shellack eller kvistlack på möbeln innan man fortsätter som jag beskrivit ovan.


    Har du fler frågor så är du välkommen att höra av dig igen!

    Mvh/

    Johanna

    SvaraRadera
  2. Hej! Har också hittat en assiett från samma Upsala Ekeby-serie, men inte kunnat identifiera den mer än så. Så jag har skickat ut lite efterlysningar på olika retroforum, men inte fått nåt svar än. Och så snubblar jag in på din blogg och hittar den här bilden! Kul! :) Du vet inte något mer om serien eller om den möjligtvis har något namn? Eller är det kanske bara är en anonym Karlskrona-servis? Skulle vara jättekul att se bilder på kopparna också!! (Så man vet vad man ska hålla utkik efter) Hälsningar, Nina

    SvaraRadera
  3. Hej Nina.
    Va kul att jag hade vad du sökte!
    På de fat jag har står inget namn, endast Upsala Ekeby - Karlskronaporslin, enligt stämpeln tillverkat mellan 62-68. (http://www.signaturer.se/Porslin/Lankar/karlskrona.htm) så det kan nog vara så att det är en "anonym" servis, har googlat runt en stund på karlskona porslinsfabrik och det jag kan tipsa om är följande 2 böcker:
    ■Gun Wilstadius uppsats 50 år med 'Porslinan', publicerad i Blekingeboken 1977.

    ■Erika Philipsons bok Porslinet från Karlskrona, Albinsson & Sjöberg, 2005

    Jag ska själv låna dem och undersöka vidare! Återkommer!

    SvaraRadera
  4. Tack för att du kollade! :) De där böckerna måste jag leta upp och titta i jag med. Jag såg på blocket häromdagen att den tydligen ska finnas i blått också!

    SvaraRadera