tisdag 7 september 2010

kantarellchock!


Igår tog vi motorcyklarna på årets förmodligen sista åktur. Vi körde upp till vårt svampställe, som vart ganska torftigt senaste två åren, och blev glatt överraskade! Det var helt gult på marken och kompostpåsen vi tagit med oss blev snabbt full!

750 gram kantareller fick vi med oss hem, så vi hade att göra hela kvällen, jag mumsade smörstekta kantareller medans J pluggade olika svampsorter.

Vi plockar ofta annat än kantareller, nybörjarsvampar som är lätta att känna igen, som fjällskivling, björksopp, taggsvamp och karl johan, men J gillar att fördjupa sig om saker och ting, för att säkerställa att vi inte får med oss nåt giftigt elände hem. Igår hittade vi nämligen fårticka, som jag var lite skeptisk till, men enligt den hemsidan han sitter på var, www.svampguiden.com, är det en klassisk matsvamp. För övrigt är den hemsidan helt suverän, med bra bilder, förklaringar, förväxlingssvampar mm. Gå in och kika om du ska ut i svampskogen!
Vill självklart inte exprementera så vi hamnar på sjukhus med akut behov av en ny njure, som det stod om på aftonbladet!
Håller mig till tumregeln de nämnde: Inga vita svampar med vita skivor och inga bruna svampar med bruna skivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar